סלט אטריות קרות עם טחינה

המתכון של השבוע יגרום לחלקכם להרים גבה: סלט אטריות קרות עם טחינה. אטריות קרות בסלט – מילא. אבל עם טחינה גולמית כרוטב? ועוד עם טעמים אסיאתיים? אז זה בכלל לא אטריות אלא נודלס? מה קורה כאן – התערבבו מזרח ומערב?
אז כל השאלות והתשובות נכונות. אטריות או נודלס יש לא רק באיטליה או בסין אלא ברוב ארצות אסיה ואירופה עוד מתקופת דרך המשי. מי המציא או גילה את הפסטה זו שאלה ללא תשובה ברורה וגם לא חשובה. מה שחשוב הוא שכנראה סוחרים שננדו על דרך המשי לפני מאות שנים, פיתחו יריעות בצק קלויות שהיה קל לשאת אותן במדבר (במקום חיטה או קמח), בבישול מהיר במים ובצירוף תבלינים, ירקות או בשר אפשר היה לבשל מזה תבשילים משביעים, מהירים ומגוונים. טכניקות הייצור של האטריות/נודלס/פסטה נדדו לאורכה ולרחובה של דרך המשי על פני ממלכות, מדינות, שבטים ויבשות ובכל תחנה ותחנה כל מתכון וכל שיטה קיבלו את האיפיון האטני – דתי – מסורתי המקומי. מהר מאוד כל שבט, עם או מדינה נכסו לעצמם שהאטריה שלהם היא, אך במציאות היא תוצר של מאות שנות חליפין או פיוזון.
המתכון של היום הנו דוגמא אחת מני רבות: אטריות ארוכות (ספגטי או נודלס ביצים) עם טחינה גולמית – כן, במטבח האסייאתי משתמשים ב sesame paste רק לא מכינים מזה טחינה נוזלית אלא יותר כחומר גלם. במקור אוכלים אותה קר – אבל אם בא לכם – אין בעיה למזוג את הרוטב הקר על האטריות החמות. יהיה טעים מאוד!

מצרכים ל-6  איש:

  • חבילה של אטריות ביצים שטוחות או עגולות איטלקיות או אסייאתיות, יבש או טרי או קפוא
  • 2-3 כפות שמן שומשום טרי
  • 3-4 כפות סויה מופחתת מלח
  • 2 כפות אורז סיני שחור – למצוא בחנויות מתמחות – חומץ עם ניחוח יחודי – חובה בעיקר לאוכל אסייאתי
  • 3 כפות גדושות טחינה גולמית איכותית – אני אוהב את הטחינה האתיופית המלאה מונבטת אורגנית – להשיג בחנות טבע ברח שנקין בתא
  • 1 כף סוכר דקלים מגורר או סוכר רגיל
  • 1-2 כפוץ ג׳ינג׳ר מגורר או קצוץ דק
  • 3-4 שיני שום וצ׳ילי אדום כתושים במכתש ואלי או קצוצים דק
  • ציץ מליים 1 או חצי לימון
  • בצל ירוק קצוץ דק
  • 2-3 כפות שומשום לבן ושחור קלויים
הכנה:
מבשלים את האטריות לפי ההוראות. מסננים. שוטפים במידת הצורך. מערבבים עם כף אחת שמן שומשום ומצננים במקרר.
בקערה רחבה מכינים את הרוטב: טורפים יחד את השמן שומשום, סויה, חומץ, מעט ליים, סוכר, ג׳ינג׳ר, שום וצילי. טועמים ומתקנים טעם וטקסטורה. אם סמיך מדי, אפשר להוסיף מעט מים או ליים.
מוזגים את הרוטב מעל האטריות הקרות (טמפרטורת חדר) ומערבבים היטב. מפזרים מעל בצל ירוק ושומשום קלוי.

 

בתאבון!
צילום: עודד מרום